Titan dioksid

Titan-dioksid, TIO2

Titan-dioksid - TIO2 - Skupi, visokopokrivajući svijetli pigment, koji se koristi kao pokrivni pigment u bojama na bazi lateksa i otapala.

Titan dioksid je proizvedena tvar. Od njega, na primjer, je pasta za zube bijela, a boja neprozirna. Uz to, TiO2 može razgraditi gotovo svaku organsku supstancu kada je izložen suncu ili nekom drugom izvoru svjetlosti. Iz tog razloga mnoge firme danas profitiraju zahvaljujući reaktivnosti titan dioksida, razvijajući širok spektar ekološki prihvatljivih proizvoda, uključujući samočisteće tkanine, politure za automobile, premaze za stakla koji onemogućuju zadržavanje nečistoće i vode i još mnoge druge proizvode za kućanstvo, automobile i industriju.

Razvijaju se i premazi na bazi TiO2 koji bi se nanosili na cestu i pločnik te odstranjivali dušični oksid iz zraka, rastvarajući ga na ekološki prihvatljivije spojeve, koje bi jednostavno isprala kiša. Titan dioksid je netoksičan i stoga se koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima (kremama za sunčanje, ruževima za usta, sapunima, pastama za zube…), a sve je prisutniji i u farmaciji. Njegova primjena je prihvaćena čak i u prehrambenoj industriji, gdje se koristi kao bojilo za hranu, nalazi se u omotima pojedinih salama i na mnogim drugom mjestima. Čak se dodaje i u duhan, kako bi se dobio bijeli pepeo pri gorenju cigarete.

Tko je online

We have 174 guests and no members online